HISTORIAA

Ylpeästi tikkurilalainen ammattijohtoinen harrastajateatteri

Tikkurilan Teatteri ry perustettiin vuonna 1961, mutta toiminnan juuret ovat tosiasiassa vielä paljon kauempana historiassa. Tikkurilan Teatterin voi katsoa saaneen alkukipinänsä jo 1900-luvun alussa, kun Tikkurilan työväenyhdistys alkoi järjestää näytelmä- ja iltamatoimintaa Tikkurilan työväentalolla nykyisten Peltolantien ja Talvikkitien kulmassa. Vuonna 1920 yhdistys hyväksyi Tikkurilan Työväen Näyttämöseuran säännöt.

Työväentalon näyttämöllä näyteltiin puoluetunnuksen alla aina 1960-luvulle asti, mutta teatterista kiinnostuneita tikkurilalaisia yhdisti ensisijaisesti rakkaus teatterintekemiseen, ei suinkaan aina puoluekanta. Niinpä Tikkurilan Työväen Näyttämö, monien muiden suomalaisten työväennäyttämöiden tapaan, perusti itselleen kannatusyhdistyksen vuonna 1945.

Kannatusyhdistyksen perustamista voidaan pitää alkusysäyksenä yhdistyksen aatepohjan laajenemiselle ja sitä seuranneelle Tikkurilan Teatteri ry:n perustamiselle. Tammikuun 27. päivänä vuonna 1961 Tikkurilan Työväen Näyttämön kannatusyhdistys kokoontui Asematiellä sijainneeseen Mäkelän baariin klo 19.30 keskustelemaan yhdistyksen sääntöjen ja nimen muutoksesta. Klo 21.00 saman pöydän ääressä Tikkurilan Teatterin johtokunta valitsi uuden puheenjohtajan sekä muut teatterin toimihenkilöt.

Tikkurilan Teatteri -nimi tuntui sopivalta, sillä toiminta oli vahvasti paikallista. Vaikka nykyään teatterimme ohjelmisto houkuttelee Vantaalle yleisöä myös kaupungin rajojen ulkopuolelta, olemme yhä edelleen erityisen ylpeitä tikkurilalaisuudestamme. Siitä kertoo myös leikkimielinen sloganimme ”Tikkurila on teatterikaupunki”, joka korostaa Tikkurilan kaupunginosan erityisyyttä vantaalaisen teatterielämän keskuksena.

Nykyisin ammattijohtoinen harrastajateatterimme ja taiteen perusopetusoppilaitoksemme tunnetaan vaikuttavista ja puhuttelevista esityksistään niin kotikentällämme Vantaalla kuin valtakunnallisestikin. Lisäksi Tikkurilan Teatterin esityksiä on nähty esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Englannissa ja Etelä-Koreassa. Teatterimme on voittanut useita palkintoja ja kunniamainintoja, mm. Vantaan kulttuuripalkinnon vuonna 2007 ja vuoden harrastajateatterin tittelin vuosina 1992 ja 2014.

Teatterimme on menestynyt myös valtakunnallisilla harrastajateatterifestivaaleilla. Kaksi Tikkurilan Teatterin esitystä on voittanut yleisön suosikkiesityksen palkinnon Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivillä: Tyttö ja varis vuonna 2018 (kirjoittanut Sirkku Peltola, ohjaus Carita Välitalo) ja Niskavuoren naiset vuonna 2020 (kirj. Hella Wuolijoki, ohj. Janne Puustinen) ja Harrastajateatterikesän raati on myöntänyt esityksillemme kahdesti festivaalin suurimman kannustusrahan: Aina joku eksyy vuonna 2013 (kirj. Reko Lundán, ohj. Carita Välitalo) ja Eikä yksikään pelastunut vuonna 2021 (kirj. Agatha Christie, ohj. Aarne Linden).

Lue lisää 50-vuotishistoriikistamme:

Meitä ynnä näytelmää suopeasti sietäkää (toim. Annukka Lyra, 2011)

Viime vuosien toimintaan voit tutustua myös vuosikertomuksista.